Nabór wniosków w Programie Katamaran - NAWA

Biuro ds. Kształcenia Ustawicznego uprzejmie informuje o otwarciu naboru wniosków w Programie Narodowej Agencji Wymiany Akademickiej pn. "Katamaran" – tworzenie i realizacja międzynarodowych programów studiów. W tej edycji program został poszerzony o możliwość składania wniosków dotyczących tworzenia międzynarodowych programów studiów I stopnia lub jednolitych studiów magisterskich oraz realizacji międzynarodowych programów studiów I stopnia.

Celem Programu jest rozwój umiędzynarodowienia instytucji szkolnictwa wyższego i nauki poprzez wspieranie tworzenia i realizacji międzynarodowych programów studiów w ramach dwóch dostępnych ścieżek:

1) ścieżka A – Tworzenie międzynarodowych programów studiów I lub II stopnia lub jednolitych studiów magisterskich, dających możliwość wydania wspólnego, podwójnego lub wielokrotnego dyplomu lub

2) ścieżka B – Realizacja istniejących międzynarodowych programów studiów I lub II stopnia, kończących się wydaniem wspólnego, podwójnego lub wielokrotnego dyplomu.

Do kogo skierowany jest Program?

Z wnioskami o udział w Programie mogą występować uczelnie publiczne i niepubliczne, o których mowa w ustawie "Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce", które w momencie złożenia wniosku nie posiadają negatywnej oceny Polskiej Komisji Akredytacyjnej.

Projekt musi być realizowany w partnerstwie z co najmniej jedną zagraniczną uczelnią lub instytucją naukową, prowadzącą kształcenie odpowiadające 6 poziomowi Europejskiej Ramy Kwalifikacji (w przypadku tworzenia lub realizacji międzynarodowych programów studiów I stopnia) lub 7 poziomowi Europejskiej Ramy Kwalifikacji (w przypadku tworzenia lub realizacji międzynarodowych programów studiów II stopnia lub jednolitych studiów magisterskich). Partnerem zagranicznym w projekcie muszą być uczelnie lub jednostki naukowe znajdujące się oraz zarejestrowane za granicą, które nie są finansowane z polskich środków budżetowych. Profil i potencjał uczelni zagranicznej lub instytucji naukowej musi uzupełniać się z profilem i potencjałem polskiej uczelni.

Jaki jest harmonogram naboru?

Składanie wniosków: 07.05.2024 - 28.06.2024 roku do godz. 15.00

Ogłoszenie wyników naboru: koniec września 2024 r.

Okres realizacji Projektów: 01.10.2024 r. - 31.03.2026 r. (ścieżka A) lub 01.10.2024 r. - 30.09.2028 r. (ścieżka B).

Szczegółowe informacje dotyczące naboru dostępne są TUTAJ

Program jest finansowany ze środków europejskich z Funduszu Europejskiego dla Rozwoju Społecznego 2021-2027 (FERS), Projekt NAWA pt. „Wsparcie tworzenia i realizacji międzynarodowych programów kształcenia”, nr projektu FERS.01.05-IP.08-0436/23

Możliwe jest złożenie maksymalnie 4 wniosków, przy czym maksymalnie 2 wniosków w ramach ścieżki A oraz maksymalnie 2 wniosków w ramach ścieżki B w Naborze, z zastrzeżeniem, że jeden wniosek może dotyczyć tylko jednego kierunku studiów i tylko jednej ścieżki (tzn. nie można łączyć obu ścieżek w jednym wniosku

Wnioski w systemie NAWA składane będą ze strony Uczelni przez Biuro ds. Kształcenia Ustawicznego.

Osoby zainteresowane złożeniem wniosku prosimy o złożenie formularza zgłoszeniowego do Biura ds. Kształcenia Ustawicznego (Rektorat, pok. 1003) do 20.05.2024 r.

Formularz zgłoszeniowy:

W przypadku pytań prosimy o kontakt z pracownikami Zespołu ds. projektów edukacyjnych z Biura ds. Kształcenia Ustawicznego, Centrum Kształcenia i Obsługi Studiów tel.: 81 537 54-61 lub mailowy (pod adresem: ksztalcenie.ustawiczne@mail.umcs.pl).

Data dodania
    7 maja 2024